Menu

سرویس‌های ابری نوسا

با پیشرفت روزافزون ابزارها و امکانات حوزه‌ی فناوری اطلاعات، به طور مداوم در حال مواجهه با مفاهیم جدیدی هستیم. برخی از این مفاهیم به همان سرعت پدید آمدنشان، محو می‌شوند. اما برخی دیگر ماندگار شده و هویت پیدا می‌کنند. همین ماندگاری و هویت، موجب رشد و بلوغ آن مفهوم اولیه می‌شود و از همین رو، ناگهان با پدیده‌ای نوظهور روبرو خواهیم بود، که راهی جز پذیرش آن، و صد البته بهره مندی از منافع و احیانا مواجهه با مخاطرات آن، نخواهیم داشت.
بدون شک، رایانش ابری یا Cloud Computing یکی از تاثیر گذار ترین مفاهیم این‌چنینی در دهه گذشته و سال‌های پیش رو خواهد بود.


سرویس‌های ابری نوسا

رایانش ابری چیست؟

یکی از بهترین تعاریف این حوزه، مربوط به مؤسسه ملی فناوری و استانداردها (NIST) می باشد:
"رایانش ابری مدلی است برای فراهم کردن دسترسی آسان، بر اساس تقاضای کاربر از طریق شبکه، به مجموعه‌ای از منابع رایانشی قابل تغییر و پیکربندی (مثل: شبکه‌ها، سرورها، فضای ذخیره‌سازی، برنامه‌های کاربردی و سرویس‌ها) که این دسترسی بتواند با کمترین نیاز به مدیریت منابع یا نیاز به دخالت مستقیم فراهم‌کننده سرویس، به سرعت فراهم شده یا آزاد گردد."
به زبان ساده تر، رایانش ابری، مدلی است که در آن مجموعه‌ای از منابع، می‌توانند بر اساس درخواست کاربر و بر بستر یک شبکه در اختیار وی قرار گیرند.
اگر کمی از فضای فناوری اطلاعات فاصله بگیریم، وسایط حمل و نقل عمومی مثال بسیار خوبی برای درک مفهوم فوق است. ما در زمان استفاده از مترو، مالک آن نیستیم، اما اجازه‌ی استفاده از آن را برای مدت و مسیر مشخصی، در اختیار میگیریم و از منافع آن بهره مند می‌شویم. مسلما امکان برپا سازی شبکه‌ی حمل و نقلی به وسعت و ابعاد مترو، برای هیچ یک از استفاده کنندگان، میسر و مقرون به صرفه نیست. اما همه‌ی استفاده کنندگان از آن، می‌توانند به ساده‌ترین و ارزان‌ترین شکل ممکن از مزایای آن بهره مند گردند.

رایانش ابری به چه اشکالی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

تکنولوژی رایانش ابری را می‌توان از نقطه نظرهای گوناگونی دسته‌بندی نمود. از منظر حوزه‌ی ارائه سرویس، رایانش ابری در سه دسته‌ی کلی طبقه‌بندی می‌شود:

  1. Infrastructure as a Service (IaaS) یا زیرساخت به عنوان سرویس: در این گونه از رایانش ابری، زیرساخت مورد نیاز در بستر شبکه در اختیار قرار می‌گیرد. سرورهای اجاره‌ای گونه‌ای از این نوع خدمات رایانش ابری هستند.
  2. Platform as a Service (PaaS) یا بستر به عنوان سرویس: در این گونه، بستر مورد نیاز از طریق شبکه در اختیار استفاده کننده قرار می‌گیرد. زمانی که برای میزبانی وب سایت شرکت خود، از خدمات هاستینگ یک شرکت استفاده می‌کنید، در واقع در حال استفاده از "بستر به عنوان سرویس" هستید. در واقع در PaaS، ما تنها به بخشی از زیرساخت، به همراه بستری برای بر پا سازی سرویس مورد نیاز خود، دسترسی داریم.
  3. Software as a Service (SaaS) یا نرم‌افزار به عنوان سرویس: در این گونه، یک نرم افزار به عنوان سرویس نهایی، از طریق شبکه در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. مثلا سرویس Gmail و سایر سرویس‌های ایمیل مشابه، نوعی از "نرم‌افزار به عنوان سرویس" هستند.

ذکر این نکته ضروری است که در هر سه گونه ی مورد اشاره، ما در حال استفاده از منابع مورد نیاز خود از طریق شبکه هستیم و به همین جهت مرزبندی مطلق بین این سه گونه در بسیاری مواقع نشدنی است. و در فضای واقعی، این سه گونه، در بر گیرنده‌ی یکدیگر هستند. به عنوان مثال، زمانی که ما در حال استفاده از سرویس Gmail، بخش‌هایی از زیر ساخت و بستر تدارک دیده شده برای ارائه سرویس نرم‌افزار مورد نظر را نیز استفاده می‌کنیم. تصویر زیر، دیدگاه بهتری نسبت به این طبقه‌بندی در اختیار ما قرار خواهد داد.

استفاده از رایانش ابری، چه مزیت هایی دارد؟

استفاده از تکنولوژی رایانش ابری در هر حوزه‌ای، مزایای متفاوتی در بر خواهد داشت. در ادامه برخی از مهم ترین مزایای استفاده از سرویس‌های ابری را بر خواهیم شمرد:

  1. کاهش هزینه‌ها: یکی از مزایای استفاده از سرویس‌های ابری، کاهش چشمگیر هزینه‌هاست. هزینه‌های مربوط به خریداری، نگهداری، بروزرسانی و تعمیر سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای مورد نیاز به منظور برپا سازی سرورها به شدت کاهش پیدا می‌کنند. در واقع در زمان استفاده از سرویس‌های ابری، تنها به میزان نیاز و استفاده، هزینه‌های مربوطه را پرداخت می‌کنیم.
  2. دسترسی به لحظه و آنلاین: از آن‌جا که سرویس‌های ابری، ذاتا بروی شبکه‌ای گسترده مانند اینترنت ارائه می‌شوند، در هر مکان و زمان و تنها با دسترسی به شبکه‌ی اینترنت، به سرویس مورد نظر دسترسی خواهیم داشت. این ویژگی، خصوصا برای کسب و کارها، با توجه به پراکندگی جغرافیایی آن‌ها بسیار مفید خواهد بود و موجب افزایش راندمان خواهد شد.
  3. پایداری و امنیت بالا: با توجه به هزینه‌های هنگفت بر پا سازی و نگهداری بسترهای آنلاین ارائه خدمات بصورت ایمن، قالب شرکت‌ها، امکان بالا نگاه داشتن سطح پایداری و امنیت سرویس‌های خود را نخواهند داشت. در این شرایط، استفاده از سرویس‌های ابری، می‌تواند پایداری و امنیت بالایی برای استفاده کننده به ارمغان بیاورد. ایجاد یک ساختار ایمن و پایدار به منظور ارائه سرویس، با توجه به تعدد استفاده کنندگان، برای شرکت‌های ارائه دهنده سرویس‌های ابری، کاملا دارای توجیه اقتصادی بوده و یکی از مزایای رقابتی آن‌ها محسوب می‌گردد.
  4. استفاده از جدیدترین ابزارها و امکانات: در زمان استفاده از سرویس‌های ابری شرکت‌های ارائه کننده نرم‌افزار، همواره در حال استفاده از آخرین نسخه نرم‌افزارها خواهید بود و بدون دغدغه و صرف هزینه‌های اضافی، از امکانات و مزایای نسخه‌های جدید، بهره خواهید برد.
  5. انعطاف بالا: میزان نیاز شرکت‌ها به منابع، در زمان‌‌های گوناگون متفاوت است. در نبود سرویس‌های ابری، شرکت‌ها می‌بایست ظرفیتی معادل حداکثر نیازمندی خود تهیه نمایند. این ظرفیت، در باقی زمان‌ها بدون استفاده رها خواهد شد. همچنین تغییرات آنی در میزان نیازمندی، در چنین ساختاری غیر قابل پوشش خواهد بود. اما در زمان استفاده از سرویس‌های ابری، چنین محدودیت‌هایی به حداقل خواهند رسید.


در این جدول، هزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم برپا سازی سرویس‌های اختصاصی را در مقایسه با استفاده از سرویس‌های ابری ملاحظه می‌نمایید. شاید اشاره مجدد به مثال ابتدای بحث در مورد مترو، خالی از لطف نباشد. چرا که، راه‌اندازی و نگهداری چنین ساختارهایی، برای موارد استفاده محدود، مقرون به صرفه نیست و در عمل همواره بخش زیادی از هزینه‌های انجام شده، بلا استفاده می‌ماند. به همین دلیل، استفاده از سرویس‌های ابری، تجربه‌ی خدماتی کم نظیر، با هزینه‌ای معقول است.

 

  سرویس‌های اختصاصی سرویس‌های ابری
تهیه سرور
اختصاص محل مناسب به سرور جهت تامین امنیت فیزیکی و سرمایش
نصب و نگهداری از زیر ساخت‌های نرم‌افزاری مورد نیاز سرویس (مانند سیستم عامل و SQL Server)
خریداری حق امتیاز نرم‌افزارهای مورد نیاز
تهیه، نصب و بروز رسانی مداوم آنتی ویروس مناسب جهت سرور
تامین خطوط اختصاصی مخابراتی پر سرعت و IP ثابت جهت ارائه سرویس آنلاین
پیش بینی خطوط جایگزین مخابراتی به منظور حفظ پایداری سرورها
تهیه و استفاده از دیواره‌های آتش به منظور حفظ امنیت سرور
استخدام نیروهای متخصص به منظور پشتیبانی از ساختار سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برپا شده
تهیه پشتیبان‌های دوره‌ای و نگهداری در محل امن به منظور محافظت از داده‌ها
به روز رسانی ویندوز و سایر نرم‌افزارهای سرور
خریداری و نصب آخرین نسخه نرم‌افزار مورد استفاده

 

آمارها در مورد رایانش ابری چه می گویند؟

برای ارزیابی واقعیات عینی این حوزه، به سراغ آمار و ارقام و پیش بینی‌های چند سایت معتبر از جمله Forbes و Gartner می‌رویم.


  • پیش بینی میزان درآمد سرویس‌های رایانش ابری در جهان / میلیارد دلار
  •   2017 2018  2019 2020 2021
    (SaaS) نرم‌افزار به عنوان سرویس
    101 118.8 135.4 153
    171.2
    (PaaS) بستر به عنوان سرویس 11.9 15.2 18.8 23
    27.7
    (IaaS) زیرساخت به عنوان سرویس 32.3 41.7 52 64.3
    79.3
    جمع کل 145.2 175.7 206.2 240.3
    278.2
    رشد تقریبا دو برابری درآمدهای این حوزه در یک دوره‌ی 5 ساله، نشان از افزایش چشمگیر اقبال عمومی به این صنعت دارد.

  • تاثیرگذار ترین پدیده‌ی نوین در سال‌های پیش رو


  • در نظر سنجی صورت گرفته از مدیران ارشد فناوری اطلاعات شرکت‌ها، 74% آن‌ها معتقد بودند که رایانش ابری بیشترین تاثیر را در سال پیش رو بر کسب و کار آن‌ها خواهد گذاشت.
  • سهم رایانش ابری از بازار فناوری اطلاعات در سال‌های پیش رو
  • پیش بینی می‌شود تا پایان سال 2020 میلادی، 70% بازار فناوری اطلاعات دنیا در زمینه نرم‌افزار، سرویس و تکنولوژی، در حوزه‌ی رایانش ابری خواهد بود.

  • نرخ رشد حوزه‌های گوناگون در استفاده از رایانش ابری


  • 73% از شرکت‌ها، حداقل از یک نرم افزار و یا زیر ساخت بصورت ابری استفاده می‌کند.
  • 17% از شرکت‌ها، تصمیم دارند طی یکسال آینده نرم‌افزار و یا زیر ساخت بصورت ابری استفاده نمایند
  • 10% از شرکت‌ها، طی سه سال آینده به جمع استفاده کنندگان از این سرویس‌ها خواهند پیوست.
  • شرکت نوسا چه سرویس‌های ابری ارائه می دهد؟

    شرکت نوسا، در زمینه‌ی ارائه سرویس ابری در حوزه نرم‌افزارهای مالی و نرم‌افزارهای اطلاع‌رسانی، جزو شرکت‌های پیشگام بوده است. با توجه به رشد روز افزون کیفیت و سرعت اینترنت در سال‌های اخیر، زیر ساخت مناسب تری جهت ارائه خدمات با کیفیت در حوزه‌ی سیستم‌های ابری فراهم شده است. امید است با توجه به این تغییرات و با پشتوانه غنی شرکت نوسا در زمینه ارائه سرویس‌های ابری، گامی هر چند کوچک در زمینه ارتقای سطح ذائقه استفاده کنندگان از نرم‌افزار بر داریم.


    با توجه به پیشینه درخشان و طولانی شرکت نوسا در زمینه ارائه سرویس‌های ابری، بدون شک تجربه استفاده از این سرویس‌ها، می‌تواند شما را با نگرش جدیدی از تولید، ارائه و پشتیبانی نرم‌افزار آشنا کند. به منظور آشنایی با سرویس‌های ابری نوسا و استفاده از آن‌ها، می‌توانید از طریق لینک‌های زیر، وارد صفحه‌ی اختصاصی هر یک از سرویس‌های ابری نوسا شوید: